Poradnik dla początkujących na temat zdrowej diety wegańskiej
Czy można stosować zrównoważoną i zdrową dietę, wybierając weganizm? Jak zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, skoro wielu uważa, że mięso, drób i produkty mleczne są niezbędne do pełnego posiłku? Oto, co musisz wiedzieć o diecie wegańskiej, jeśli jesteś nowy w tej koncepcji.
Kiedy myślisz o produktach bogatych w białko i wapń, co przychodzi Ci na myśl jako pierwsze? Kurczak, ryba, jajka czy mleko? To dość powszechne, ponieważ często słyszymy, że są to niezbędne elementy zbilansowanej diety. Ale co, jeśli zdecydujesz się je ograniczyć lub wybrać inną ścieżkę żywieniową? Czy można znaleźć zamienniki, które są równie dobre — a nawet lepsze? Przyjrzyjmy się temu bliżej i poznajmy kilka alternatywnych opcji.
Czym jest dieta wegańska?
Weganie unikają spożywania wszystkich produktów zwierzęcych i ich pochodnych. Mięso, drób, ryby, nabiał, jaja i miód są ograniczone w diecie wegańskiej. Dlatego podstawowymi produktami wegańskimi będą pełne ziarna, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, nasiona i orzechy. Ludzie wybierają weganizm ze względów etycznych, środowiskowych i zdrowotnych. Chociaż dieta wegańska jest uważana za zdrowszą opcję w porównaniu do jedzenia mięsa i innych opcji mięsnych, brak składników odżywczych i uzależnienie od wegańskich fast-foodów i innych przetworzonych produktów może prowadzić do wielu zagrożeń dla zdrowia. Dietę wegańską należy traktować bardziej niż jako ograniczenie produktów, które można spożywać, jako okazję do obfitego spożywania świeżych owoców, warzyw, pełnych ziaren itp. Badania pokazują, że dieta ta pomaga w poprawie zdrowia serca, pomaga w utracie wagi, obniża ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę typu 2, wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.
Dlatego planowanie żywienia staje się istotne, gdy stajesz się weganinem. Dobrze zaplanowana dieta wegańska zapewni równowagę grup żywności i ich spożycia.
Co jeść na diecie wegańskiej?
- Owoce i warzywa: Należą do nich świeże owoce i warzywa, zwłaszcza zielone warzywa liściaste. Około 5 porcji tych warzyw dziennie zapewni, że Twoja dieta będzie bogata w witaminy, minerały, błonnik, żelazo, wapń i przeciwutleniacze. Warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, bok, choy itp. mają również wysoką zawartość wody. Gdy zaczniesz przystosowywać się do tej nowej diety, byłoby fantastycznie przetestować kilka swoich ulubionych przepisów z tymi owocami i warzywami. Ponadto wiele składników można zastąpić, aby uzyskać podobną teksturę i konsystencję do produktów spożywczych niewegańskich. Na przykład jackfruit jest używany jako zamiennik mięsa ze względu na swoją teksturę, awokado i banany można wykorzystać do zrobienia musu, lodów itp.
- Rośliny strączkowe: Powszechnie uważa się, że dieta wegańska jest uboga w białka ze względu na ograniczenia dietetyczne. Niemniej jednak zastąpienie białek zwierzęcych soczewicą, ciecierzycą i fasolą sprawia, że dieta jest bogata w białko i żelazo. W idealnym przypadku możesz uwzględnić je w każdym posiłku. Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do regularnego spożywania roślin strączkowych, zacznij od mniejszych porcji, ponieważ na początku może to wywołać kwasowość i wzdęcia żołądka. Ponadto badania wykazują, że lektyna w roślinach strączkowych i pełnych ziarnach jest związkiem antyodżywczym, który blokuje wchłanianie wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Antyodżywcze związki, jak sama nazwa wskazuje, to naturalne związki występujące w żywności, które zakłócają wchłanianie pełnego składnika odżywczego w organizmie. Dlatego też zdecydowanie zaleca się spożywanie roślin strączkowych z różnymi innymi produktami w różnych posiłkach, zamiast spożywania większej ilości w jednym posiłku.
- Pełne ziarna: Pełne ziarna, takie jak płatki owsiane, brązowy ryż, komosa ryżowa, gryka, amarantus itp., stają się coraz bardziej popularne, zwłaszcza że coraz więcej osób przechodzi na weganizm. Są lepszym źródłem błonnika, złożonych węglowodanów i innych składników odżywczych, ponieważ ich otręby i zarodki są nienaruszone w porównaniu z innymi przetworzonymi ziarnami, takimi jak rafinowana mąka. Pełne ziarna są nie tylko pożywne, ale także pyszne! Gotuj je z warzywami, roślinami strączkowymi w zupach, gulaszach i bądź kreatywny. Dodają potrawie ciekawej tekstury i smaku. Więc pożegnaj się z białym chlebem i makaronem i zamień je na zdrowe makarony pełnoziarniste i pieczywo wieloziarniste.
- Alternatywy mleczne: Produkty mleczne są ważną częścią większości kuchni, dlatego całkowite wyeliminowanie ich z diety może nie być praktyczne. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie życia z herbatą i kawą bez mleka, prawda? Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele alternatyw, które również zaspokoją potrzeby żywieniowe. Spróbuj wybrać niesłodzone mleko wegańskie, jogurt sojowy lub kokosowy itp. Jednak wbrew temu, w co wierzy wielu, produkty mleczne nie są jedynym bogatym źródłem wapnia. Zielone, liściaste warzywa, takie jak brokuły, kapusta, soja i jej produkty uboczne oraz wzbogacone wapniem produkty spożywcze i napoje są również doskonałymi źródłami wapnia.
- Orzechy i nasiona: Jako weganin, spożywanie orzechów, nasion i ich produktów ubocznych codziennie w diecie jest bardzo korzystne, ponieważ są one jedną z najlepszych alternatyw dla białka zwierzęcego. Orzechy i masło orzechowe można wykorzystać do poprawy smaku i konsystencji wielu potraw i są doskonałym dodatkiem do śniadania. Nasiona takie jak chia i len są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla organizmu na wiele sposobów.
Zastanów się nad tym zanim przejdziesz na dietę wegańską...
- Weganie mają ryzyko niedoboru witaminy B12, ponieważ głównym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego zaleca się monitorowanie poziomu witaminy B12 i przyjmowanie suplementów w razie potrzeby.
- Planowanie posiłków to wspaniały sposób na zapewnienie zaspokojenia potrzeb żywieniowych organizmu, a także sprawia, że dieta jest bardziej kreatywna, łatwa w zarządzaniu i mniej powtarzalna.
- Dieta wegańska może być uboga w składniki odżywcze i niezdrowa, jeśli sięgasz po pakowane przetworzone produkty i fast foody o wysokiej zawartości sodu i tłuszczów nasyconych. Dlatego ważne jest, aby mieć odpowiedni rodzaj pożywienia, aby zachować zdrowie. Nie można zakładać, że wszystkie produkty wegańskie są zdrowe.
- W Internecie dowiesz się wielu rzeczy, które należy i których nie należy robić na temat diety wegańskiej. Zawsze dobrym pomysłem jest skonsultowanie się z certyfikowanym dietetykiem przed wprowadzeniem poważnych zmian w diecie.
- Każda zmiana wymaga czasu. Przejście na weganizm może być procesem dla większości z nas, więc nie stresuj się osiągnięciem swoich celów z dnia na dzień. Prowadzenie dziennika żywieniowego pomoże Ci w tej podróży.
Krótko mówiąc, dostosowanie się do nowej diety poprzez porzucenie nawyków żywieniowych nie jest bułką z masłem. Potrzebujesz odpowiedzi na wiele oszałamiających pytań, a jeśli nie jesteś całkowicie przekonany co do decyzji, przestrzeganie diety wegańskiej w dłuższej perspektywie staje się wyzwaniem. Dlatego przeprowadź osobiste badania i znajdź odpowiedzi na swoje pytania. Bardziej niż cokolwiek innego, doceniaj tę nową zmianę w swoim stylu życia.