Oto 5 zalet kwasów tłuszczowych omega-3
Jeśli dbasz o zdrowie lub dążysz do zdrowszego stylu życia, kwasy tłuszczowe omega-3 powinny być częścią Twojej diety. Jakie są ich najlepsze wegańskie źródła?
Kwasy tłuszczowe omega-3
Od wielu lat kwasy tłuszczowe omega-3 są powiązane ze zdrowiem serca i lepszym starzeniem się. Dietetycy twierdzą, że istnieją dobre i złe tłuszcze, a ludzie nie powinni wyciągać wniosków i mówić, że tłuszcze, ogólnie rzecz biorąc, są złe. Są one jednym z doskonałych przykładów dobrego tłuszczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla wielu funkcji organizmu.
Istnieją 3 rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA znajdują się w owocach morza, w tym tłustych rybach (np. łosoś, tuńczyk i pstrąg) i skorupiakach (np. kraby, małże i ostrygi). Inny rodzaj kwasów omega-3, zwany ALA, znajduje się w innych produktach spożywczych, takich jak brokuły, szpinak, pomidory itp. Kwasy omega-3 są również dostępne w postaci suplementów diety; na przykład suplementy oleju rybnego zawierają EPA i DHA, a suplementy oleju lnianego zawierają ALA.
Korzyści ze stosowania kwasów tłuszczowych omega-3
- Pomagają zmniejszyć stan zapalny:
Podczas gdy ostry stan zapalny jest częścią funkcji ochronnych organizmu, przewlekły, nadmierny lub niekontrolowany stan zapalny może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Kwasy tłuszczowe omega-3 są wbudowane w wiele części ciała, w tym w błony komórkowe i odgrywają rolę w procesach przeciwzapalnych oraz w lepkości błon komórkowych. EPA i DHA powodują powstawanie mediatorów przeciwzapalnych i przeciwzapalnych zwanych resolwinami, protektynami i maresinami.
W badaniu klinicznym przeprowadzonym wśród pracowników stacji benzynowych, którzy mogą być narażeni na stres oksydacyjny i zmiany w równowadze układu odpornościowego z powodu narażenia na komercyjne cząstki stałe benzyny i oleju napędowego, oceniano wpływ suplementów kwasów tłuszczowych omega-3 na markery zapalne i przeciwzapalne. Stwierdzono, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 może być skuteczna w zmniejszaniu odpowiedzi zapalnych i utrzymywaniu tolerancji immunologicznej u osób z wysokim narażeniem na czynniki wywołujące stany zapalne.
2. Pomagają w rozwoju płodu:
EPA i DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu w czasie ciąży. Odżywianie matki ma kluczowe znaczenie dla płodu, a lekarze zawsze kładą nacisk na dietę zawierającą wystarczające zapotrzebowanie kaloryczne i białkowe, ale ostatnio kwasy tłuszczowe zostały również uznane za ważne. Ilość kwasów tłuszczowych omega-3 u płodu jest skorelowana z ilością spożywaną przez matkę, dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie matki. Badania potwierdzają, że kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych i mają kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i siatkówki płodu.
Istnieją również dowody na to, że matki stosujące suplementację EPA i DHA podczas ciąży i karmienia piersią mogą chronić swoje dzieci przed alergiami. Może to wynikać z faktu, że suplementacja olejem rybim wiąże się ze zmniejszonym poziomem komórek ciała związanych ze stanem zapalnym i odpowiedzią immunologiczną.
3. Może to zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych:
W różnych badaniach wykazano, że kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych. Choroby wieńcowe i udary mózgu są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Wykazano również, że osoby zagrożone przewlekłymi chorobami serca związanymi ze stanem zapalnym odnoszą korzyści ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego i morskiego. EPA i DHA odgrywają rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego w organizmie, a tym samym w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym. Jednak różne badania dotyczące związku między kwasami tłuszczowymi omega-3 a chorobami sercowo-naczyniowymi wykazują sprzeczne wyniki w tej opinii. Naukowcy sugerują, że należy wziąć pod uwagę więcej czynników fizjologicznych i środowiskowych, a aby uzyskać lepszy obraz tego tematu, należy przeprowadzić więcej badań.
4. Pomoc w zwalczaniu chorób autoimmunologicznych:
W przypadku nadaktywności układu odpornościowego organizm atakuje i uszkadza własne tkanki w odpowiedzi na nieznany czynnik wyzwalający. W związku z tym organizm wytwarza przeciwciała, które atakują tkanki zamiast zwalczać infekcje. Reumatoidalne zapalenie stawów, nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca typu 1 i toczeń to klasyczne przykłady chorób autoimmunologicznych. Przeprowadzono wiele badań klinicznych oceniających korzyści suplementacji diety olejami rybimi w kilku chorobach zapalnych i autoimmunologicznych u ludzi, w tym reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, łuszczycy, toczniu rumieniowatym, stwardnieniu rozsianym i migrenowych bólach głowy. Wiele kontrolowanych placebo badań oleju rybnego w przewlekłych chorobach zapalnych wykazało znaczące korzyści, w tym zmniejszenie aktywności choroby i mniejsze zużycie leków przeciwzapalnych.
5. Pomoc w leczeniu choroby Alzheimera:
Choroba Alzheimera jest jedną z najczęstszych chorób neurodegeneracyjnych u osób starszych. Jest to zaburzenie charakteryzujące się postępującym upośledzeniem pamięci, języka, rozumowania i innych funkcji poznawczych. Dowody sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą działać jako potencjalny czynnik ochronny w chorobie Alzheimera. Ostatnie badania podkreślają korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 w chorobie Alzheimera, co można przypisać ich właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Zarówno DHA, jak i EPA mogą zwiększać poziom czynnika wzrostu nerwów. Są one korzystne dla poprawy funkcji poznawczych w łagodnej chorobie Alzheimera.
Wegańskie źródła kwasów tłuszczowych omega-3
Jak dotąd znamy korzyści płynące ze spożywania kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli jednak jesteś weganinem, w jaki sposób możesz zapewnić odpowiednie ich spożycie? Pokarmy roślinne zazwyczaj zawierają tylko kwas alfa-linolenowy (ALA), a najpopularniejszym źródłem DHA i EPA są tłuste ryby. Chociaż nasz organizm może przekształcić część ALA w DHA i EPA, jest to niewystarczająca część odpowiedniego spożycia wymaganego przez organizm. Dlatego zdecydowanie zaleca się przyjmowanie suplementów DHA i ALA oraz spożywanie dużej ilości pokarmów roślinnych w celu uzupełnienia ALA w diecie. Nasiona lnu, nasiona chia, orzechy włoskie, nasiona konopi są doskonałym źródłem ALA.