Białko wegańskie: czy dieta roślinna dostarcza wystarczającej ilości białka?
Jednym z powszechnych problemów, jakie ludzie mają w związku z dietą wegańską, jest to, czy dostarcza ona wystarczającej ilości źródeł białka. Wielu twierdzi, że mięso i produkty mleczne są lepszymi źródłami niż żywność pochodzenia roślinnego. Jednak badania pokazują, że zrównoważona i zróżnicowana dieta wegańska może zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe organizmu.
Znaczenie białka
Dlaczego białko jest tak ważne dla naszego organizmu? Czy powinniśmy martwić się o jego odpowiednie spożycie? TAK. Zwłaszcza jeśli jesteś nowy w weganizmie. Jako weganin zastępujesz pokarmy zwierzęce, które były główną częścią posiłku, zdrowymi dodatkami roślinnymi, takimi jak fasola, zboża, zielone warzywa liściaste i soczewica. Kiedy nie wiesz, jakimi odpowiednimi pokarmami roślinnymi zastąpić produkty zwierzęce, możesz być narażony na niedobór białka w organizmie. Chociaż stan ten nie zagraża życiu, niedobór białka wpływa na jakość życia, ponieważ może prowadzić do depresji, przewlekłego zmęczenia i utraty mięśni.
Białko jest jednym z najważniejszych składników naszego organizmu. Nasze mięśnie, kości i każda inna tkanka ma białka w postaci aminokwasów. Pomaga to we wzroście i utrzymaniu tkanek, zwalczaniu infekcji i zapewnianiu komórkom i tkankom właściwej struktury. 9 z tych aminokwasów, zwanych „niezbędnymi aminokwasami”, można uzyskać tylko z pożywienia. Teraz możesz zrozumieć, dlaczego dietetycy kładą nacisk na odpowiednią ilość białek wśród innych składników odżywczych.
Czym jest kompletne białko?
Źródłem pożywienia, które zawiera odpowiednią proporcję każdego z 9 niezbędnych aminokwasów, jest kompletne białko. Kiedy przechodzisz na dietę wegańską, większość ludzi spiera się o fakt, że żywność pochodzenia roślinnego nie ma kompletnych białek. To nieprawda. Na przykład soja i jej produkty uboczne, takie jak tofu, tempeh i edamame, są doskonałymi źródłami kompletnego białka. Pełne ziarna, takie jak komosa ryżowa i gryka, również są fantastyczne. Ciekawostką jest to, że nie musisz się stresować jedzeniem tylko kompletnych białek w każdym posiłku. Dopóki spożywasz różne produkty roślinne zawierające białko w odpowiednich ilościach, zaspokajasz zapotrzebowanie organizmu na białko.
Białko wegańskie
Istotną częścią udanego stylu życia wegańskiego jest planowanie diety z wyprzedzeniem, obejmującej doskonałe i zróżnicowane produkty roślinne. Dobre źródło białka roślinnego może również dostarczać innych składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, błonnik i witaminy. Ilość składnika odżywczego, której potrzebujesz, aby zaspokoić podstawowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze, innymi słowy, zalecane dzienne spożycie (RDA) białka, wynosi 0,8 grama białka na kilogram masy ciała. Jest to typowe dla wielu krajów, w tym USA i Kanady. Dla osoby o wadze 77 kg/170 funtów oznaczałoby to około 62 gramy.
Czy potrzebujesz wegańskich suplementów białkowych?
Jeśli jesteś zwykłą osobą lub osobą niebędącą sportowcem, zapotrzebowanie organizmu na białko można łatwo zaspokoić, spożywając różne źródła białka roślinnego. Jednakże, jeśli jesteś sportowcem, ćwiczysz lub trenujesz regularnie, Twoje zapotrzebowanie na białko będzie wyższe, aby naprawić i odbudować obolałe mięśnie i szybciej się zregenerować. W takim przypadku zalecamy konsultację z dietetykiem lub specjalistą od żywienia przed przyjmowaniem suplementów. Niemniej jednak ważne jest, aby wybrać kompletne źródło białka w suplemencie. Na przykład, jednym z najpopularniejszych wegańskich proszków białkowych jest białko grochu. Mimo że ma wysoką zawartość białka, jest ubogie w niezbędne aminokwasy. W związku z tym, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu, musiałbyś polegać na innych źródłach białka, takich jak komosa ryżowa, gryka i rośliny strączkowe.
Rozpoczynając tę piękną podróż, rozsądnie jest być świadomym ogólnego odżywiania, ponieważ weganizm zdecydowanie przybliża Cię do zrozumienia swojego ciała.