5 pokarmów powodujących stany zapalne, których należy unikać
Czym są pokarmy powodujące stany zapalne i jak wpływają one na funkcjonowanie organizmu? Czy istnieje sposób na kontrolowanie przewlekłego stanu zapalnego w organizmie? Ten artykuł mówi o stanach zapalnych, związku diety ze stanem zapalnym i żywności, od której należy się trzymać z daleka.
Co to jest stan zapalny?
Stan zapalny to odpowiedź immunologiczna organizmu na infekcję lub uraz. Może być dobry lub zły. Chociaż ostry stan zapalny może być niewygodny z objawami takimi jak ból, zaczerwienienie i obrzęk, konieczne jest wystąpienie reakcji zapalnej, aby bronić organizmu poprzez rozpoznanie uszkodzonych komórek, czynników drażniących i patogenów w celu zainicjowania procesu gojenia. Jednakże, gdy stan zapalny utrzymuje się w organizmie dłużej niż jest to wymagane, może być szkodliwy. Podejmuje się coraz więcej badań, aby zrozumieć wpływ ostrych i przewlekłych chorób na zdrowie i choroby. Badania pokazują, że określone pokarmy mają charakter prozapalny i mogą sprzyjać przewlekłemu zapaleniu w organizmie, jeśli są spożywane przez dłuższy czas. Takie pokarmy możemy nazwać pokarmami zapalnymi.
Przewlekły stan zapalny
Przewlekły stan zapalny jest jedną z patologicznych cech wielu zaburzeń, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera. Może również prowadzić do chorób autoimmunologicznych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit i tocznia, w których organizm fałszywie atakuje sam siebie, postrzegając zdrowe komórki jako zagrożenie.
Objawy przewlekłego stanu zapalnego mogą występować na różne sposoby, takie jak gorączka, zmęczenie, owrzodzenia jamy ustnej, bóle stawów, bóle w klatce piersiowej, bóle brzucha itp. Jednak zawsze zaleca się konsultację z lekarzem przed wyciągnięciem wniosków na temat jakichkolwiek schorzeń. Poziom stanu zapalnego w organizmie można sprawdzić za pomocą testu CRP, innymi słowy, testu białka C-reaktywnego. Białko C-reaktywne to rodzaj białka wytwarzanego w wątrobie, które jest wysyłane do krwiobiegu w odpowiedzi na oznaki stanu zapalnego. Wyższy poziom CRP wskazuje na wyższe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Dieta i stan zapalny
Nasze wybory i nawyki żywieniowe odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu markerów stanu zapalnego w organizmie. Żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans i wysokim indeksie glikemicznym wiąże się ze zwiększonym poziomem stanu zapalnego. Indeks glikemiczny to wartość przypisywana żywności na podstawie tego, jak wolno lub jak szybko powoduje ona wzrost poziomu glukozy we krwi. Żywność o niskim indeksie glikemicznym (GI) uwalnia glukozę powoli i równomiernie. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym uwalnia glukozę szybko.
Oto 5 rodzajów pokarmów powodujących stany zapalne, których należy unikać
- Przetworzone mięso i inna żywność: Chociaż przetwarzanie jest częścią każdej pakowanej żywności, wysoko przetworzona żywność, w tym produkty mięsne, takie jak szynka i boczek, zawierają dodatki, takie jak sól, tłuszcz i konserwanty, które zwiększają stan zapalny w organizmie. Bekon, hot dogi, kiełbaski itp. są również uważane za wysoce rakotwórcze ze względu na zawartość azotanów. Ponadto, gotowe do użycia produkty pakowane, takie jak ketchup, sosy sałatkowe i soki mają wysoką zawartość dodanego cukru, który przekracza dzienną dopuszczalną ilość. Słodkie płatki śniadaniowe i batoniki granola, które są reklamowane jako zdrowe, podnoszą poziom glukozy we krwi i nasilają stany zapalne.
- Żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans: Zwiększają one poziom cholesterolu we krwi, w szczególności złego cholesterolu w organizmie. Tłuszcze trans są związane z chorobami serca i są jednymi z najzdrowszych tłuszczów, jakie można spożywać. Mięso i produkty mięsne, takie jak czerwone mięso, kurczak i wysokotłuszczowe produkty mleczne, takie jak pełne mleko, masło i ser, zawierają tłuszcze nasycone. Tłuszcze trans występują w żywności zawierającej częściowo uwodornione oleje roślinne. Można je znaleźć w smażonych potrawach, takich jak frytki, pączki itp., wypiekach i przetworzonych przekąskach, takich jak popcorn z mikrofalówki.
- Cukier i syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy: Są one podobne z chemicznego punktu widzenia, składają się z glukozy i fruktozy. Dodany cukier jest jednym z najgorszych składników naszej diety. Dodają one niepożądanych kalorii, a słodzone napoje i żywność o wysokiej zawartości cukru, takie jak ciasta, cukierki i ciasteczka, są związane z insulinoopornością organizmu, chorobami serca, stłuszczeniem wątroby i cukrzycą. Insulinooporność występuje, gdy komórki przestają reagować na insulinę. W tym stanie trzustka produkuje jeszcze więcej insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Prowadzi to do wysokiego poziomu insuliny we krwi. Insulinooporność jest powiązana z zespołem metabolicznym i cukrzycą typu 2, które są jednymi z największych problemów zdrowotnych na świecie.
- Rafinowane węglowodany: Mają niską zawartość błonnika i innych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, jednak nie są niskokaloryczne. Podczas procesu rafinacji, otręby i zarodki, które są odżywczymi częściami ziaren, są usuwane. Wysoki indeks glikemiczny w rafinowanych ziarnach i cukrach prowadzi do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, co może wywołać stan zapalny w organizmie. Rafinowane węglowodany znajdują się w białym pieczywie, makaronach, ciastach, białym ryżu, białej mące itp.
- Czerwone mięso: Badania pokazują, że czerwone mięso zwiększa poziom CRP lub białka C-reaktywnego w organizmie, markera stanu zapalnego. Ostatnie badania pokazują również, że TMAO lub N-tlenek trimetyloaminy występujący w czerwonym mięsie jest powiązany z różnymi stanami zapalnymi, w tym chorobami układu krążenia. Ponadto tłuszcze nasycone zawarte w czerwonym mięsie prowadzą do stresu oksydacyjnego i dalszego stanu zapalnego w organizmie.
Wiemy już, jakich pokarmów wywołujących stany zapalne należy unikać. Co więc powinniśmy jeść zamiast nich? Staranne wybieranie pokarmów, które mają charakter przeciwzapalny, przy jednoczesnym unikaniu pokarmów, które są prozapalne, ma kluczowe znaczenie dla planu diety przeciwzapalnej. Najlepszym sposobem na zwalczanie stanów zapalnych jest stosowanie diety opartej na roślinach, bogatej w zdrowe tłuszcze i fitoskładniki, z pokarmami takimi jak produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Pomaga to również w utrzymaniu stabilnej odpowiedzi glikemicznej. Badania pokazują, że składniki zapalne w diecie roślinnej są gorsze, a ponadto żywność ta jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które pomagają w zwalczaniu przewlekłego stanu zapalnego i wynikających z niego chorób.